Foute boel!

Foute boel!

Dat kopte D’66 kamerlid Paul van Meenen in op Twitter, het openbare riool van internet waar iedereen zijn/haar mening vrijelijk mag verkondigen. Ook ik, Paul van Meenen en meer mensen zoals hij en ik. En anderen…

Eng

Hij doelde hiermee niet op de kamerdebatten over onderwijs, leraren, lerarentekort die het onderwijs vooralsnog niet verder helpen als het gaat over het oplossen van datzelfde tekort. Dat tekort waarvan we weten dat het leidt en blijft leiden tot verregaand kwaliteitsverlies van ons onderwijs. Immers, goed onderwijs wordt het beste vormgegeven door goede leraren.

Neen, niets van dat alles. Hij doelde op een groot avontuur dat twee juffen in Den Haag zijn aangegaan:

Zij hebben een nieuwe school opgericht. Een staatsvrije ofwel particuliere vrije school. Een school vrij van een overheid die betaalt en bepaalt. En dat zint Paul van Meenen niet. En adresseert hij, zoals vele anderen dat doen. Ik ook, middels dit blogje.

De reacties op zijn tweet zijn ook voorspelbaar: Naïef wereldbeeld, harde ongelijkheid met aaibaarheidsfactor (die vind ik dan wel verfrissend onvoorspelbaar geformuleerd, en raak), uitwas van neoliberalisme en de onvermijdelijke veeg uit de pan voor links. Allemaal waar, vooral voor degenen die reageren op de tweet. Zoals ik.

Paul van Meenen sluit zijn tweet ook volledig voorspelbaar af overigens:

‘….Een ‘n teken aan de wand dat dwingt vol te investeren in het beste publieke onderwijs voor ieder kind….’

Jazeker, vól investeren. Wellicht is zijn oplossing gebaseerd op het rapport van McKinsey

Een verstevigd fundament voor iedereen

Samenvatting in één zin?

Onderwijs krijgt genoeg poen om een voldoende te scoren, maar niet genoeg om te voldoen aan de verwachtingen van de samenleving en de ambities van de scholen zelf.

Maar goed, dat weet ik allemaal niet en dus stelde ik als reactie opt de tweet namens Meestert! een vraag aan Paul van Meenen:

Interessanter is de vraag waarom dit gebeurt! Een teken aan de wand, inderdaad.

Allereerst excuus. Het is namelijk deels een vraag en deels een aanname. Want ik vind die vraag interessanter, maar mijn  tweet suggereert dat het antwoord interessanter ís. En dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat er uiteraard geen antwoord op komt. In ieder geval geen antwoord van Paul van Meenen. Twitter is bedoeld om je mening te ventileren, niet om de dialoog aan te gaan.

Antwoorden vind je wel in de antwoorden op de tweet……samenvattend: Ook de partij van Paul van Meenen, D’66, zit al jaren aan de politieke knoppen als het gaat over onderwijs. En ook zij zijn dus mede ‘schuldig’ aan de ellende die er nu is ontstaan.

Beste Paul van Meenen. Onderwijs is toe aan andere verhalen, ander vragen en andere antwoorden. Op twitter even melden dat u dit initiatief van juf Eefje en juf Marielle eng vindt, een foute boel, is de te verwachten reactie vanuit de politiek. Dezelfde politiek die zich zou moeten afvragen waarom dit soort initiatieven en nog veel meer andere initiatieven klaarblijkelijk genoeg voedingsbodem vinden in het huidige onderwijsklimaat. Los nog van het feit dat ik me afvraag of u zich überhaupt verdiept heeft in waar deze twee leerkrachten hun ideeën op gebaseerd hebben. Heeft u dat? Zo ja, dan adviseer ik u en heel D’66 met klem om eens goed na te denken waarom de Waldorfschool Zeevonk eigenlijk bestaansrecht heeft. Zo nee, dan adviseer ik u hetzelfde.

Doorgaan met vol investeren? Zoals de politiek al jaren en jarenlang doet? Dat zorgt voor nog meer Waldorfschool Zeevonken. En dat is pas echt foute boel. Vindt u.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + 10 =