Een steengoeie juf

 

Eerlijk is eerlijk. Ik vond er wel wat van toen ‘topvrouw’ Merel van Vroonhoven aankondigde voor de klas te gaan staan. Er stonden namelijk al heel wat ‘topvrouwen’ voor de klas etc.etc.etc. En ik vind sowieso bijna overal wel wat van. Dat laatste is vooral mijn probleem…

Gaandeweg de rit, toen duidelijk werd dat de aimabele Arie Slob totaal niet was toegerust voor de taak die hij op zijn bordje kreeg, werd duidelijk dat de stem van van Vroonhoven werd gehoord. Ze werd direct in het OC&W pak genaaid door haar aan te stellen als aanjager. Wat dat ook moge voorstellen. Maar goed. Aanjagen, dat deed ze. Zonder resultaat.

Er kwamen aanbevelingen uit haar pen: Samen sterk voor elk kind! 

De aanbevelingen kwamen uit in juli 2020.

We zijn inmiddels ruim een jaar verder. Sámen sterk voor élk kind wordt inmiddels bijna onmogelijk. Er is geen samen, want niemand wil meer in het onderwijs komen werken. Het tekort loopt eerder op dan dat de miljarden extra voor extra kleerkrachten zorgen. En élk kind? Dat moet je de ouders van de thuiszitters dan even komen uitleggen.

Een jaar verder! En wat lezen we in de onderwijsbegroting die n.a.v. Prinjesdag werd gepresenteerd?

Het oplopende lerarentekort is een groot probleem. Het ministerie van OCW stelt nog dit jaar een werkagenda op naar aanleiding van de aanbevelingen van Merel van Vroonhoven en plannen van de sectorraden.

Eigenlijk zegt OC&W: we hebben een jaar verspeeld en weten nog steeds niet wat we moeten doen met het onderwijs dat in de fik staat.

En ja, zo zal het in ons onderwijssysteem werken. Dat je een jaar nadat er een keihard rapport op je deurmat valt, er een werkagenda wordt opgesteld. Nog meer overleg, nog meer adresseren, nog meer online meets. Maar dat systeem is failliet. Compleet failliet. En Merel van Vroonhoven zegt het nog maar eens in het NRC.

We zijn ruim een jaar verder en…

„… er is nog steeds geen taskforce. Het lerarentekort loopt alleen maar verder op.”

„Je kan er wel 8,5 miljard in plempen, maar daarmee los je het lerarentekort niet op.

Je maakt het probleem alleen maar groter, omdat het geld binnen twee jaar op moet.

Scholen proberen nu leraren bij andere scholen weg te kopen.

Het tekort aan leraren is een sluipmoordenaar.

Op macroniveau zie ik in het onderwijs dezelfde dominantie van het neoliberale gedachtegoed. Ook hier gaat het om marktwerking, concurrentie en meetbaarheid van individuele prestaties.”

„Het is ieder voor zich, omdat scholen worden gefinancierd op basis van het aantal leerlingen.

Werk dan samen, denk ik. Dat gebeurt nauwelijks.

Er zijn, zeker nu die 8,5 miljard er is, heel veel partijen bijgekomen die een graantje mee willen pikken.

Waar allerlei mensen heel hard roepen hoe het anders moet, maar níet de keuze maken om zelf voor de klas te gaan staan.

Er moet meer gebeuren om de dieper liggende oorzaken aan te pakken, zoals die betere samenwerking tussen alle partijen in het onderwijs. „

De agenda van de werkagenda is er al. Het is niet de vraag wanneer het onderwijs ontploft. Het onderwijs is al ontploft.

Er is nog steeds geen taskforce! Nee, de voorzitster dient zich al aan. Ik zou haar maar gauw vragen. Dan kan ze over een jaar aan de slag. Als er dan nog wel onderwijs is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − elf =